Black Pottery

Mix & Hussel is Dealer van het Black Pottery La Chamba aardewerk. Heeft u vragen of bent u opzoek naar een speciaal model Black Pottery Servies neemt u dan contact met ons op via het; contactformulier.

Black Pottery is 100% organisch, handgemaakt aardewerk  en afkomstig uit La Chamba, Colombia. Alle producten worden nog steeds op precies dezelfde manier, als 300 jaar geleden, geheel met de hand gemaakt. Dichtbij de Rio Magdalena in Colombia is het departement van Tolima waar zich het dorp van La Chamba bevindt. 85 % van de dorpelingen bewerken de klei sinds 300 jaar volgens de traditionele technieken, een kennis die sinds vele generaties aan elkaar wordt doorgegeven

Voor welke warmtebronnen geschikt?

Het Black Pottery aardewerk is geschikt voor alle verwarmingsbronnen met uitzondering van inductie. Ook zijn de schalen en potten geschikt voor in de oven en de magnetron. Aangezien er geen glazuur wordt gebruikt en de klei loodvrij is, zijn er geen giftige stoffen aanwezig. De Black Pottery pannen en schalen kun je ook gebruiken op de BBQ.

BLACK POTTERY  in gebruik nemen.

Voor het eerste gebruik moet u de schaal, pan of pot eerst goed reinigen en daarna deels vullen met water. Plaats de schaal of pan in de oven en verwarm de oven gedurende 30 minuten op 200 graden. (stand 6 bij een gasoven) of op het fornuis.

Schoonmaken van de Black Pottery items is eenvoudig. Laat de schaal of pan een tijdje weken in water, veeg deze daarna schoon met een spons met afwasmiddel daarna zijn ze weer klaar voor gebruik. Gebruik geen metalen schuursponsjes. Wij adviseren u om de Black Pottery items te allen tijde met de hand te wassen en niet in de vaatwasser. Dit komt de levensduur van uw schalen en pannen ten goede.

Hoe wordt Black Pottery gemaakt?

Voor het maken van de potten gebruiken de makers een specifiek soort klei dat ze vinden aan de rand van de Rio Magdalena rivier. De typische zwarte kleur van het Black Pottery aardewerk ontstaat tijdens het rookproces. Dit rookproces vindt plaats na het bakken. De glans op het servies ontstaat door het polijsten met halfedelstenen. De spikkeltjes en kuiltjes zijn typische kenmerken van de gebruikte kleisoort en vanwege het feit dat alle items met de hand worden gemaakt. De vlekken die eventueel zichtbaar zijn op de producten zijn geen onvolmaaktheden, maar het gevolg van het handmatige rook-en bakproces. Periodiek kunt u de producten aan de binnenkant met olijfolie insmeren, dit is voor het behoud van een glad en gaaf oppervlak.

Koken in Black Pottery pannen.

Koken in het Black Pottery aardewerk is anders dan in een metalen pan. De klei zorgt voor het vasthouden van de warmte en vocht. Hierdoor is het mogelijk om langzaam en van onderaf te koken. De klei neemt het vocht weer op, hierdoor is er minder stoom in de pan. Het gerecht kookt in haar eigen vocht en droogt hierdoor niet uit.  Als de pot direct op het vuur wordt gebruikt kan, zoals dat ook met andere type pannen kan gebeuren, de bodem van het zwarte aardewerk van kleur veranderen. Het kan roodachtig worden, dit is de laag rode klei die gebruikt is voordat het rookproces heeft plaatsgevonden.

Met een aardewerken pot, hoeft u geen gebruik te maken van hoog vuur. Begin met een laag vuur en verhoog geleidelijk (na zo’n 5 minuten) tot een middel-laag vuur. Zodra de pot heet is kan het vuur laag gezet worden aangezien de warmte goed wordt vastgehouden.

Bij het gebruik van Black Pottery op de BBQ is het belangrijk dat je de schaal of pan op een zacht vuur langzaam warm laat worden, anders kan hij breken! Bij een BBQ bereiding op lage temperatuur en lange bereidingstijd is een Black Pottery pan of schaal ideaal in gebruik. Het voordeel van de schalen is dat ze nog lange tijd hun warmte behouden.

Houd er bij het koken rekening mee dat het aardewerk niet van snelle, extreme temperatuurwisselingen houdt. Vooral als uw pot nieuw is is dit belangrijk om te onthouden.

Om het aardewerk mooi te houden adviseren we om in de pannen te roeren met houten pollepels, om die manier kunnen er geen beschadigingen ontstaan in de pannen of schalen.

Kwaliteit en uitstraling Black Pottery servies

Black Pottery is niet alleen mooi, maar het is ook heel stevig en in combinatie met het juiste gebruik en onderhoud gaat het vele jaren mee. Volg de product-en schoonmaak handleiding zoals hierboven beschreven, dit komt uw Black Pottery servies ten goede.

Door de prachtige, bijzondere en stijlvolle uitstraling van Black Pottery is het een eye-catcher in je keuken. Het zwarte materiaal met de pure vormen in combinatie met dikke randen geeft het Black Pottery servies een stoere uitstraling. De verschillende kommen, schalen en pannen zijn niet alleen geschikt om in te koken maar ook om gerechten in op te dienen, zoals een salade, pasta-en rijstgerechten of als fruitschaal. De kleinere modellen zoals de kom en mini bowl zijn ook leuk om stokbrood, tapenades en olijven etc in te presenteren.

Black Pottery La Chamba verkooppunt; Mix & Hussel

In onze webshop vindt u een uitgebreid assortiment van de Black Pottery servies collectie. Heeft u vragen of bent u opzoek naar een speciaal model Black Pottery servies neemt u dan contact met ons op via het; contactformulier.

Black Pottery